NOS NieuwsAangepast

VS houdt Dreamliners aan de grond

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA houdt alle Dreamliners die door Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen worden gebruikt, aan de grond. De Boeings 787 kwamen de afgelopen dagen meerdere keren in het nieuws wegens mankementen.

De FAA maakt zich vooral zorgen over de lithium-ion-accu's die in de vliegtuigen worden gebruikt. Die zouden tot kortsluiting en brand kunnen leiden, waardoor systemen in het vliegtuigen zouden kunnen uitvallen.

Snel handelen

Hoe lang de Boeings aan de grond moeten blijven, is nog niet bekend. De FAA zegt snel te willen handelen, maar de Dreamliners mogen pas weer de lucht in als de accu's veilig zijn. De FAA roept ook andere landen op die vliegtuigen grondig te controleren.

Ook Air India vliegt voorlopig niet met Dreamliners. Het bedrijf wil eerst het Amerikaanse onderzoek afwachten. De maatschappij heeft zes 787's.

Noodlanding

Gisteren maakte de Japanse luchtvaartmaatschappij ANA al bekend zijn Dreamliners aan de grond te houden, nadat een 787 een noodlanding had moeten maken wegens rookontwikkeling in de cockpit. Eerder waren er in andere vliegtuigen een brandstoflek, een gesprongen raam en kortsluiting gemeld.

Boeing zei eerder nog steeds alle vertrouwen in het nieuwe toestel te hebben. Het bedrijf stelt dat er bij elk nieuwe model kinderziektes te verwachten zijn.

Boeing heeft wereldwijd 49 Dreamliners geleverd. ANA heeft er met 17 de meeste. De enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die met de 787 vliegt, is United. Dat bedrijf beschikt over 6 exemplaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl