NOS NieuwsAangepast

Buitenlanders sturen 1,5 mld 'terug'

Buitenlanders en allochtonen maken elk jaar zeker 1,5 miljard euro over van Nederland naar familie in het land waar zij vandaan komen. Een kwart van dat bedrag blijft binnen de Europese Unie, schat De Nederlandsche Bank.

Het meeste geld gaat naar Suriname (ongeveer 160 miljoen euro), Turkije (rond de 150 miljoen) en Marokko (ruim 120 miljoen). De voormalige Nederlandse Antillen zijn een snelle stijger, van 74 miljoen euro in 2006 naar 87 miljoen in 2011, heeft het ANP berekend op basis van cijfers van DNB.

Roemenen en Bulgaren zijn naar verhouding het gulst. Zij sturen ongeveer 1600 euro per persoon per jaar terug. Voor die landen is dat een half jaarsalaris.

Western Union

De schattingen zijn gebaseerd op gegevens van de geldtransactiekantoren, zoals Western Union, die geld naar andere landen sturen.

Alleen in de vier grote economieën van de eurozone (Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje) sturen mensen meer geld terug naar het land van herkomst. Zo maken de buitenlandse werknemers in Duitsland ongeveer 3 miljard euro over. In België is het bedrag maar 500 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl