NOS NieuwsAangepast

'Nog steeds deals met falende arts'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sluit nog steeds deals met blunderende artsen en handelt daarmee in strijd met de eigen regels, meldt RTL Nieuws na onderzoek.

In een richtlijn van de IGZ uit september 2010 staat dat er geen "afspraken" meer worden gemaakt met slecht functionerende artsen, maar bronnen vertellen RTL dat de inspectie in veel gevallen niet naar de tuchtrechter stapt als de arts belooft zijn beroep niet meer in Nederland uit te oefenen. Dat gebeurde ook met de omstreden neuroloog Jansen Steur, die daarna in Duitsland ging werken.

Vrijwillig

Een andere arts met wie een deal is gesloten, is een vaatchirurg die werkte in het VieCuri ziekenhuis in Venlo en daarna korte tijd in het Lucas ziekenhuis in Winschoten. In het dossier van de Inspectie staat dat hij zijn werk onder invloed van alcohol deed, dat hij onnodig en zonder overleg met een patiënt een been afzette, en bij een ander nietjes in zijn been schoot om te controleren of de verdoving al werkte.

Die vaatchirurg werkt nu in Schotland. In stukken van de IGZ staat volgens RTL dat de inspectie een tuchtprocedure heeft overwogen, maar dat daarvan is afgezien omdat de man "zijn registratie als chirurg heeft laten verlopen".

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt vol dat Jansen Steur en de vaatchirurg zich vrijwillig hebben laten uitschrijven uit het BIG-register en dat er geen sprake is van een deal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl