Inzet transportvliegtuig Mali

McDonnell Douglas KDC-10»
McDonnell Douglas KDC-10 Ministerie van Defensie

Het kabinet stelt Nederlandse transportvliegtuigen beschikbaar om Frans legermaterieel naar Mali te brengen. Dat schrijven de ministers Hennis, Timmermans en Ploumen aan de Tweede Kamer.

Frankrijk had om die steun gevraagd. De vliegtuigen zullen voorlopig nog niet naar Mali zelf vliegen, maar naar de buurlanden. In Mali is het nog te gevaarlijk.

Het kabinet denkt dat de Nederlandse vliegtuigen al op korte termijn zullen worden ingezet. Er gaan verder geen Nederlandse militairen naar Mali, maar minister Ploumen denkt wel na over ontwikkelingshulp.

Noodhulp

Het kabinet benadrukte gisteren dat het de afgelopen tijd ruime ervaring heeft opgedaan in Mali. Na de militaire coup vorig jaar verbrak het kabinet de ontwikkelingsrelatie met de Malinese overheid. Maar samenwerking met organisaties ging wel door.

Minister Ploumen wil via de UNHCR noodhulp geven aan Mali. Dat geld moet worden gebruikt voor het opvangen van slachtoffers van het geweld. Verder trekt ze 1 miljoen euro uit voor de ziekenhuizen in het gebied.

Deel deze pagina

Video

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10674 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1263 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1096 keer afgespeeld

Meer video en audio