NOS NieuwsAangepast

'Syrië gebruikte chemische wapens'

Syrië heeft mogelijk chemische wapens gebruikt in de strijd tegen de rebellen. Dat staat in een diplomatiek verslag dat de Amerikaanse consul in Turkije naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd. Het tijdschrift Foreign Policy bericht over het verslag dat als 'geheim' is bestempeld.

Volgens het artikel is niet helemaal duidelijk welk chemisch wapen president Assad heeft ingezet. Wel zou bekend zijn dat slachtoffers van een aanval op Homs op 23 december vorig jaar symptomen hadden die het gevolg waren van inademing van een giftig gas.

Geen reactie

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet officieel reageren op het artikel. Woordvoerder Patrick Ventrell: "We gaan ervan uit dat de Syrische chemische wapens veilig in handen zijn van de Syrische regering. We hebben al eerder gezegd dat Assads regime verantwoordelijk wordt gehouden voor het gebruik van chemische wapens."

Het Witte Huis zegt alleen dat de berichtgeving van het blad niet overeenkomt met de informatie die het Witte Huis heeft.

Artsen

Het verslag van het consulaat is gebaseerd op gesprekken met activisten en artsen uit Homs en op een overgelopen hoge generaal van het Syrische leger die nauw betrokken was bij het Syrische programma voor chemische wapens.

De geïnterviewde artsen weten evenmin welk gas precies is gebruikt, omdat ze niet de benodigde apparatuur hadden om dat te onderzoeken. Ze zeggen wel dat een groot aantal slachtoffers symptomen had, zoals ademnood, overgeven en buikpijn. Dat zijn symptomen die ook voorkomen bij het gifgas Agent 15.

Een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat het er alle schijn van heeft dat Agent 15 is gebruikt, maar hij is daar niet helemaal zeker van. "We kunnen het niet 100 procent zeker zeggen."

Doden

De artsen zeggen dat zeker vijf mensen zijn omgekomen door gifgas bij de aanval op 23 december. Volgens de medici zijn zij niet omgekomen door andere vormen van geweld of door traangas. Daarvoor waren de verschijnselen bij de slachtoffers te afwijkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl