NOS NieuwsAangepast

Gijzeling buitenlanders in Algerije

In Algerije hebben islamitische extremisten een aanval uitgevoerd op een gasveld van oliemaatschappij BP in het zuiden van het land. Bij de aanval zijn twee doden gevallen. De aanvallers houden tientallen buitenlanders in de personeelsverblijven op het complex gegijzeld. Algerijnse veiligheidstroepen hebben het complex omsingeld.

Volgens Algerijnse bronnen worden 20 mensen gegijzeld. De aanvallers zelf zeggen dat er 41 buitenlanders worden vastgehouden. Onder de gegijzelden zijn Amerikanen, Britten, Japanners, Noren en Ieren.

Een organisatie die banden heeft met al-Qaida eist de verantwoordelijk op. De ontvoering zou een vergelding zijn voor het openstellen van het Algerijnse luchtruim voor Franse vliegtuigen die doelen in Noord-Mali bombarderen.

Omsingeld

De Algerijnse minister van Binnenlandse Zaken heeft volgens persbureau AP gezegd dat het gebied en het complex zijn omsingeld en dat de terroristen vastzitten in de woonvertrekken op het complex. Volgens hem zijn de twee doden een Brit en een Algerijn. De Algerijnse minister weigert met de terroristen te onderhandelen.

Reuters meldt op basis van een persbureau in Mauritanië dat de militanten een tegenaanval van het Algerijnse leger hebben afgeslagen.

Productie stil

Het gasveld ligt aan de grens met Libië, op zo'n 1300 kilometer van de hoofdstad Algiers. BP exploiteert het veld samen met de Noorse maatschappij Statoil en het Algerijnse staatsbedrijf Sonastrach. Vanwege de terreuraanval is de productie van het gasveld stilgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl