NOS NieuwsAangepast

Schaatsfabrieken draaien volop

Door economieredacteur Tineke Hoekstra

Schaatsleveranciers draaien weer overuren. Volgens de brancheorganisatie van sportleveranciers, de FGHS worden er jaarlijks ongeveer een half miljoen paar schaatsen verkocht. Dat aantal is vrij stabiel. Het is het vijfde achtereenvolgend jaar dat er geschaatst kan worden op natuurijs.

Bij de schaatsfabriek Viking in Almere leveren ze nu vooral aan de recreant, die veel vraagt naar kunststofschoenen. Mocht het doorgaan met vriezen dan wordt er volgens directeur Jon de Haas het weekeind doorgewerkt.

Ook topdrukte bij Zandstra in Joure. ''De jongens lopen nu allemaal met planborden rond'', zegt verkoper Marco Vlap.

Goedkoper

Nijdam in Leerdam zit in het lagere segment en verkoopt de meeste schaatsen. Ze worden gemaakt in het Verre Oosten en vanaf 50 euro heb je een paar. Volgens directeur Niels Emck werken op dit moment alle inkopers en verkopers in het magazijn om de pakketten klaar te maken. Ook zaterdag wordt er gewerkt.

Het bedrijf is in tegenstelling tot Zandstra en Viking niet alleen afhankelijk van ijs, want Nijdam verkoopt ook veel sneeuwproducten, zoals sleeën.

Natuurschaats

Wat sterk opkomt, is de verkoop van natuurschaatsen, een soort langlaufschoenen met losse ijzers. Ze zijn vooral handig op natuurijs omdat de ijzers bij eventueel klunen van de schoen worden geklikt. Populair zijn de Salomon schoenen met Freeskate- of MenM-iceskates-ijzers eronder.

De twee bedrijven zijn 'oerhollands' als het gaat om de productie van de ijzers. Het zijn de mountainbikes onder de schaatsen, maar vallen wel onder het duurdere segment. ''Mensen moet eerst zere poten krijgen voordat ze bij ons gaan kopen'', zegt Victor van den Hoff, eigenaar van Freeskate in Haarlem.

Van den Hoff draait momenteel een dubbele omzet. Hij kan echter niet meer opschalen nu het vriest. Zandstra maakt de Freeskates en die kan niet meer op korte termijn leveren. Van den Hoff heeft nog 700 paar liggen en levert aan 80 dealers.

Geen schoenen

Concurrent is het bedrijf MenM-iceskates uit Vorden. Oud-marathonschaatser Arjan Mombarg runt het bedrijf met een compagnon. Ze verkopen jaarlijks 3500 schaatsen

Het is nog een jong bedrijf, maar Mombarg heeft het enorm druk. Ook in Vorden draaien ze dubbel cijfers, maar Mombarg kan net als Van den Hoff de productie niet verhogen. De levering van de schoenen uit Oostenrijk is een probleem. Hij heeft nog wel genoeg ijzers liggen.

Tweedehands

Volgens de brancheorganisatie worden er ook steeds meer tweedehandsschaatsen gekocht. Marktplaats.nl meldt een sterke toename aan clicks op het woord 'schaatsen': van 5300 begin januari naar ruim 50.000 deze week. De hoeveelheid advertenties voor schaatsen loopt in de duizenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl