NOS NieuwsAangepast

CPB: veel punten VVD in akkoord

Uit het verkiezingsprogramma van de VVD is meer terug te vinden in het regeerakkoord dan uit het programma van de PvdA. Die conclusie trekt het Centraal Planbureau.

Het CPB heeft voor het eerst systematisch bekeken welke punten uit de doorgerekende verkiezingsprogramma's zijn opgenomen in het regeerakkoord. Volgens het CPB is 59 procent van de plannen uit het programma van de VVD terechtgekomen in het regeerakkoord en 42 procent uit dat van de PvdA. Als rekening gehouden wordt met de omvang van de maatregelen is het verschil nog groter. Dan zijn de percentages 77 voor de VVD en 41 voor de PvdA.

Zorgpremies

Dat laatste verschil komt volgens het CPB doordat enkele grote maatregelen uit het PvdA-programma, zoals de inkomensafhankelijke zorgpremies en het terugdraaien van de BTW-verhoging, niet in het definitieve akkoord zijn opgenomen.

Van alle maatregelen in het regeerakkoord van Rutte II stond het overgrote deel in een of meer verkiezingsprogramma's. 8 procent is nieuw en stond dus niet in programma's, ook niet van andere partijen dan VVD of PvdA.

'Meer dan een optelsom'

De PvdA relativeert het belang van het onderzoek van het CPB. Het Kamerlid Nijboer vindt het regeerakkoord meer dan een optelsom van maatregelen. Volgens hem moet je bij het regeerakkoord niet praten over winnaars en verliezers.

Nijboer vindt het regeerakkoord voor beide partijen evenwichtig. Hij wijst bijvoorbeeld op een punt als het kinderpardon. Dat is een belangrijk punt voor de PvdA, dat niet is meegeteld.

PvdA

De PvdA relativeert het belang van het onderzoek van het CPB. Het Kamerlid Nijboer vindt het regeerakkoord meer dan een optelsom van maatregelen. Volgens hem moet je bij het regeerakkoord niet praten over winnaars en verliezers. Nijboer noemt het akkoord voor beide partijen evenwichtig. Hij wijst bijvoorbeeld op het kinderpardon. Dat is een belangrijk punt voor de PvdA, dat niet is meegeteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl