NOS NieuwsAangepast

Gezichten achter de crisis

Door correspondent Jessica van Spengen

Hij werd zelf getroffen door de crisis. Iván Solbes. Als tekenaar werkte hij voor wat commerciële opdrachtgevers en af en toe voor een krant. Nu leeft hij van een paar opdrachten per maand.

Maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. Op een papiertje maakte hij een lijst met ideeën en mogelijkheden. Om weer werk te vinden en om ook andere mensen te kunnen helpen. Hij besloot zich te verdiepen in wat ontwerpprogramma's op zijn computer en zocht naar manieren om zijn tekentechnieken verder te verbeteren. Daar had hij modellen voor nodig.

Inmiddels portretteerde hij 87 werklozen. Jonge mensen, zonder baan. Zo heeft hij elke dag twee modellen over de vloer. In ruil voor hun tijd helpt hij ze. Want al zijn modellen zijn werkloos.

Sollicitatie

Hij schetste een onderwijzer. Een stoppelbaardje, blauwe spijkerbroek. Door de crisis en de bezuinigingen in het onderwijs raakte de leraar zijn baan kwijt. Een oncologe in een geblokt jurkje, lange donkere krullen. Zij moest haar onderzoek stopzetten omdat er geen geld meer is. Een afgestudeerd psychologe, die graag een praktijkje zou opzetten met patiënten. Een muzikant.

De tekeningen bewaart hij in een boek, maar hij zet ze ook op internet. Verspreid ze via facebook waar hij 7500 contacten heeft en zet ze op twitter. De modellen vertellen tijdens het poseren over hun leven en over de baan die ze zoeken. Iván maakt er een kort verslagje van en zet dit erbij op zijn site.

De modellen gebruiken de tekeningen ook. Ze sturen ze mee bij een sollicitatie. "Bedrijven krijgen op dit moment honderden brieven binnen als ze een vacature open hebben staan", zegt Iván. Een handgemaakte tekening valt meer op dan een foto. "De bedoeling is dat ze opvallen en op die manier hoger op de stapel komen te liggen en dus meer kans maken op een baan."

Positief

Veel levert het nog niet op. Eén meisje vond werk, maar bij Iván zelf. Ze houdt nu zijn website en sociale media bij. Toch is de tekenaar niet ontevreden. Want naast mensen aan een baan helpen wil hij ook aandacht vragen voor het grote aantal jonge werklozen in zijn land. Hij verwijst naar de media die het vooral over cijfers hebben als het gaat om de werklozen, ruim vijf miljoen op dit moment. "Onder hen veel jonge mensen die allemaal positief zijn en zoeken naar mogelijkheden om zo snel mogelijk weer aan een baan te komen. Met mijn portretten laat ik de gezichten zien achter de crisis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl