NOS NieuwsAangepast

Fransen blijven voorlopig in Mali

President Hollande heeft de Fransen voorbereid op een langdurig verblijf in Mali. In de Verenigde Arabische Emiraten zei Hollande dat de Franse troepen blijven tot de stabiliteit in het land is teruggekeerd.

We vertrekken pas als Mali niet meer wordt bedreigd door terroristen en als er een wettige regering is gekozen, zei de president op een Franse militaire basis in Abu Dhabi.

De Franse interventie in Mali begon vrijdag met bombardementen op posities van rebellen in het noorden van het land. De Fransen kwamen in actie toen islamitische extremisten, die maanden geleden de macht in Noord-Mali grepen, een opmars begonnen naar het zuiden van het land.

Helikopters

De Fransen stationeerden honderden militairen en willen die troepenmacht uitbreiden tot 2500 man. Buurlanden van Mali vormen nu versneld ook een leger dat uit 3300 militairen zal bestaan. Hollande verwacht dat het zeker een week duurt voor die troepen inzetbaar zijn.

België heeft toegezegd dat het twee transportvliegtuigen naar Mali stuurt en twee helikopters die worden ingezet bij medische evacuaties. Onbekend is of Nederland gevraagd is een militaire bijdrage te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl