NOS NieuwsAangepast

New York verscherpt wapenwet

De gouverneur en de senaat van de staat New York zijn het eens geworden over een verscherpte wapenwet. Als het parlement van de staat vandaag zoals verwacht instemt, krijgt New York de strengste wapenwet van alle Amerikaanse staten, schrijft de New York Times.

De verscherpte regels betekenen dat wapens met een magazijn met meer dan zeven kogels niet langer zijn toegestaan. Nu is het maximum tien kogels. Ook schietwapens met een militair karakter worden verboden.

Newtown

Verder moeten medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg het bij hun leiding melden als ze denken dat hun patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen. Na zo'n melding kan het wapen van de patiënt worden afgenomen. "Mensen met geestelijke problemen zouden geen wapens moeten hebben", zei gouverneur Cuomo.

De senaat in New York stemde met 43 tegen 18 in met de verscherpte regels. Het parlement stemt later vandaag; de verwachting is dat ook daar een grote meerderheid akkoord zal gaan.

In verschillende Amerikaanse staten zijn na de schietpartij in Newtown, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen werden gedood, initiatieven genomen om de wapenwet te verscherpen. Vicepresident Biden komt vandaag of morgen met voorstellen om het wapenbezit in de hele VS meer aan banden te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl