NOS NieuwsAangepast

4G als eerste in Amsterdam

In Amsterdam wordt als eerste plek van Nederland een 4G-netwerk aangeboden. KPN biedt vanaf volgende maand als eerste daarvoor abonnementen aan. In de loop van volgend jaar moet in heel Nederland 4G beschikbaar zijn, zegt KPN. De andere aanbieders volgen waarschijnlijk deze zomer.

4G is de opvolger van 3G. Mobiel internet kan daardoor vrijwel net zo snel zijn als de vaste internetverbinding thuis. Eind 2012 leverde de frequentieveiling, waar onder meer frequenties voor 4G werden geveild, 3,8 miljard euro op. KPN betaalde ruim 1,4 miljard euro.

Ondersteunen

KPN is nu het eerste telecombedrijf dat daadwerkelijk 4G-abonnementen gaat aanbieden. In Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam is er vanaf 4 februari dekking. Veel huidige telefoons zijn niet geschikt voor 4G. KPN gaat daarom vanaf volgende maand meer smartphones aanbieden die de techniek wel ondersteunen.

Het bedrijf verwacht dat mensen met 4G meer data gaan verbruiken en dat klanten daardoor grotere databundels kopen. Op die manier hoopt KPN de gemaakte kosten terug te verdienen.

T-Mobile, Vodafone en nieuwkomer Tele2 komen later met hun plannen voor 4G-abonnementen. T-Mobile en Vodafone willen deze zomer starten met de abonnementen, maar hoeveel die kosten en waar er dan dekking is, is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl