NOS NieuwsAangepast

Meer Franse militairen naar Mali

President Hollande heeft aangekondigd dat er meer Franse troepen naar Mali worden gestuurd om de islamitische rebellen in het noorden te bestrijden. Er zijn nu 750 Franse militairen in het land en dat aantal zal de komende weken naar verwachting worden uitgebreid tot 2500.

De afgelopen nacht zijn dertig Franse tanks en andere pantservoertuigen vanuit Ivoorkust de grens met Mali overgestoken. De colonne werd begeleid door helikopters, zeggen ooggetuigen tegen de BBC.

Hollande bracht vanochtend een bezoek aan een Franse militaire basis in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij is in de Golfstaat om de handelsrelatie te verbeteren en om Franse straaljagers te verkopen.

VN-Veiligheidsraad

Volgens Hollande kan het nog zeker een week duren voordat een West-Afrikaanse troepenmacht Frankrijk kan bijstaan in de strijd tegen de islamitische rebellen, die nog altijd grote delen van Noord-Mali in handen hebben. Het was tot voor kort de bedoeling dat pas in het najaar een Afrikaanse legermacht operationeel zou zijn.

Vandaag komen West-Afrikaanse leiders bijeen in de Malinese hoofdstad Bamako om te overleggen over de militaire interventie en om te bespreken hoe Frankrijk geholpen kan worden.

Gisteravond laat ging de VN-Veiligheidsraad unaniem akkoord met de Franse militaire interventie in Mali. In Frankrijk heeft president Hollande de steun van de grote politieke partijen. Hollande kan zonder toestemming van het parlement een buitenlandse operatie beginnen, maar als het langer duurt dan vier maanden moet hij formeel toestemming vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl