NOS NieuwsAangepast

Friese gemalen uit voor ijsvorming

Het Wetterskip Fryslân gaat er alles aan doen om de ijsvorming in de provincie te bevorderen. Het waterschap heeft daarom het draaiboek ijs in werking gesteld.

Gisteravond werd het gemaal bij Stavoren uitgezet, vanavond om 20.00 uur volgen de sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Daardoor is het water minder in beweging en neemt de kans op ijs toe.

Vaarverbod

Het waterschap heeft bovendien een vaarverbod ingesteld voor alle waterwegen, met uitzondering van de vaarwegen die voor beroepsvaart gebruikt worden.

De afgelopen dagen waren er al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de waterstand al iets verlaagd, waardoor er minder vaak geloosd hoeft te worden.

De komende twee dagen worden ook de kleinere poldergemalen uitgezet. Dat gebeurt gefaseerd, zodat er nog overtollig water uit de Friese polders kan worden gepompt.

Ideeal

Volgens het Wetterskip is het ideaal winterweer voor ijs. "De omstandigheden zijn gunstig, want er wordt weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het matig vriezen. De vorst lijkt de komende zeven dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs eventueel mogelijk wordt", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl