Kritiek Lemstra op Schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid had Europese collega's per brief moeten informeren over neuroloog Jansen Steur. Dat zegt professor Wolter Lemstra. Een commissie onder zijn leiding deed twee keer uitgebreid onderzoek naar de wanpraktijken van de omstreden neuroloog.

"Ze wist best dat het nog jaren kan duren voordat er een zwarte lijst voor medisch specialisten in Europa zou komen. Het was niet zo'n grote moeite geweest als zij of de Inspectie voor de Gezondheidszorg een brief had verstuurd naar de Duitse collega's. En het maakt geen verschil of je nu één brief moet sturen of zeven naar de verschillende deelstaten", zegt Lemstra.

Spoeddebat

Jansen Steur werd in 2004 ontslagen bij het MST, waar hij vertrok met een forse vertrekregeling. Daarna ging hij met medeweten van de Inspectie in 2006 in Duitsland aan de slag. Hij heeft daar inmiddels bij 6 verschillende klinieken gewerkt. Het zou Lemstra dan ook niet verbazen als hij weer in een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld in Argentinië, aan de slag gaat.

CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot roept Schippers morgen naar de Kamer voor het vragenuur en vraagt een spoeddebat met Schippers aan. De partij vindt dat Jansen Steur alsnog tuchtrechtelijk moet worden aangepakt. Vrijdag zei Schippers dat met de kennis van nu een tuchtrechtelijke zaak had moeten worden gestart. Het had allemaal beter gemoeten in deze zaak.

Vijf klachten

De roep om extra onderzoek neemt toe. Maar Lemstra voelt nog niet voor een commissie-Lemstra III. "De politiek heeft weinig aandacht aan mijn rapporten in 2009 en 2010 besteed. Bovendien lijkt het dat er weinig is veranderd naar aanleiding van mijn rapporten."

In Duitsland zijn inmiddels vijf klachten bij het Openbaar Ministerie binnengekomen over Jansen Steur. Zoals het er nu uitziet zijn deze minder ernstig dan de feiten waarvoor hij in Nederland terecht staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl