NOS NieuwsAangepast

Kamer: strengere verkoop vuurwerk

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat de leeftijdsgrens bij vuurwerkverkoop beter gehandhaafd wordt. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet daarover afspraken maken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vinden ze. Ook het CDA wil dat Opstelten in actie komt.

Kenniscentrum Nuchter zegt dat 77 procent van de vuurwerkwinkels onlangs vuurwerk heeft verkocht aan kinderen die jonger zijn dan 16 jaar. Het centrum, dat voor het onderzoek loktieners inzette, zegt dat gemeenten vooral controleren op de veilige opslag en verkoop van vuurwerk. Het handhaven van de leeftijdsgrens hoort niet bij de prioriteiten.

'Volwassen vermaak'

PvdA-Kamerlid Marcouch wil dat Opstelten gemeenten aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. "We zijn niet voor een vuurwerkverbod, maar wel voor het handhaven van de regels. De leeftijdsgrens is er niet voor niets", zegt hij.

Coalitiepartner VVD wijst op de verantwoordelijkheid van de vuurwerkwinkels. "Als een ondernemer kinderen blij wil maken, moet hij een speelgoedwinkel openen. Vuurwerk is volwassen vermaak", zegt VVD-Kamerlid Dijkhoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl