NOS NieuwsAangepast

Dood internetactivist onderzocht

Er komt een intern onderzoek naar de rol van de technische universiteit van Massachusetts (MIT) bij de dood van Aaron Swartz. De internetactivist en computerprogrammeur pleegde vrijdag zelfmoord.

Swartz was in de VS aangeklaagd voor het stelen van miljoenen documenten uit de wetenschappelijke database JSTOR. Hij zou dat via het netwerk van MIT hebben gedaan.

Diefstal

De MIT-directeur heeft een collega gevraagd uit te zoeken hoe MIT handelde toen het in 2010 voor het eerst ongebruikelijke activiteiten op het netwerk ontdekte. Hij wil ook weten welke beslissingen er toen zijn genomen en wat de opties waren.

JSTOR vraagt geld om toegang tot de documenten te krijgen, maar Swartz wilde ze vrij beschikbaar maken. Hij was voorvechter van een vrij toegankelijk internet en de vrijheid van meningsuiting op het web.

Rechtszaak

Swartz' rechtszaak zou volgende maand beginnen. Hij had een gevangenisstraf van 35 jaar kunnen krijgen en een boete van meer dan 1 miljoen dollar.

Tot een rechtszaak kwam het echter niet, want de activist werd vrijdag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Hij was 26 jaar.

'Intimidatie'

Zijn familie is van mening dat MIT en de aanklagers hebben bijgedragen aan de dood van Swartz. "Aarons dood is niet zo maar een persoonlijke tragedie. Het is het product van een crimineel rechtssysteem, van intimidatie en een overdreven aanklacht."

Nadat Swartz was gearresteerd, zei de aanklager: "Stelen is stelen, of je nu gebruikmaakt van een computer of van een koevoet. En of je nu documenten, data of dollars steelt". Veel mensen vonden de straf die Swartz kon krijgen veel te hoog.

MIT heeft zelf aangedrongen op het onderzoek naar de dood van de jonge man. "Het doet me pijn om te denken dat MIT een rol heeft gespeeld in de gebeurtenissen die hebben geleid tot dit tragische einde", zei MIT-directeur Rafael Reif. "Iedereen die betrokken is geweest bij de zaak moet zijn eigen acties onder de loep nemen. Dat geldt ook voor de mensen bij MIT."

Reddit en RSS

Reif roemde Swartz om zijn "briljante creativiteit en zijn idealisme". De activist was de oprichter van de populaire nieuwssite Reddit en werkte toen hij 14 was mee aan de ontwikkeling van het eerste rss-protocol. Swartz was ook enige tijd werkzaam bij tech-magazine Wired, maar stopte daar omdat hij depressief was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl