NOS SportAangepast

Lucratieve HIL maandag van start

Hoe zorg je dat hockey in India weer populair wordt? Het land was ooit een hockeygrootmacht, maar is de laatste jaren vergane glorie. De Hockey India League (HIL) moet de sport een boost geven.

De vierde plaats bij de laatste Champions Trophy gaf de Indiërs echter een sprankje hoop voor de toekomst. Een belangrijke stap voor het hockey, als ook het internationale karakter van de sport.

Het nieuwste initiatief om het Indiase hockey terug naar het oude niveau te krijgen is de HIL. Een competitie van een paar weken waarin vijf teams uit verschillende steden het tegen elkaar opnemen.

Tien Nederlanders

Die teams bestaan uit Indiase spelers en buitenlandse hockeysterren, onder hen negen Nederlanders: Floris Evers, Jaap Stockmann, Jeroen Hertzberger, Pirmin Blaak, Tim Jenniskens, Teun de Nooijer, Wouter Jolie, Sander Baart, Marcel Balkestein en één Nederlandse coach: Roelant Oltmans.

Voor hen staat het avontuur voorop. Want ondanks dat het Indiase hockey qua niveau de laatste jaren kelderde, is de magie niet verdwenen.

Ook is er voor onze landgenoten het financiële motief, want dat geld flink kan rollen in India bleek half december tijdens de veiling, waar clubeigenaren konden bieden op de diensten van de spelers. Het werd een groot spektakel, dat bijna negen uur in beslag nam.

Stockmann en De Nooijer waardevol

Voor de aanvoerder van het Indiase hockeyteam (Sardar Singh) werd 78.000 euro betaald. Van de Nederlanders werd voor Oranje-keeper keeper Jaap Stockmann het meest geboden: 68.000 dollar. Hij is echter niet de best verdienende Nederlander. Teun de Nooijer strijkt het meeste op.

Stockmann is sinds begin januari in India en werd aangetrokken door Jaypee Punjab Warriors. Hij is de enige Nederlander van het team en onder anderen teamgenoot van de Australiër Jamie Dwyer.

De Warriors spelen maandag om 15.30 uur de openingswedstrijd van de HIL tegen de Delhi Waveriders (waar keeper Blaak en Jenniskens onder contract staan).

Maandagavond blikt NOS Langs de Lijn terug op de openingswedstrijd. Dinsdag volgt in het Sportjournaal en Nieuwsuur een verslag van NOS-correspondent Lucas Waagmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl