NOS NieuwsAangepast

Minder ooievaars geteld

Er zijn dit weekend ongeveer 520 ooievaars geteld. Vogelliefhebbers waren opgeroepen door ooievaarsstichting Stork om de vogels te tellen die in Nederland overwinteren. Vorig jaar werden er nog 653 ooievaars geteld.

Hoe het komt dat er nu minder ooievaars zijn, kan een woordvoerder van Stork nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat op alle locaties waar ooievaars verblijven, de aantallen nu lager zijn. Stork gaat nu alle meldingen op een kaart zetten. De ooievaars werden vooral geteld rond Den Haag en Meppel en in Friesland.

Op basis van geringde ooievaars wordt zoveel mogelijk informatie over het trekgedrag verzameld. Zo is inmiddels bekend dat dit per jaar kan verschillen. Een vogel kan er het ene jaar voor kiezen om te blijven, om het andere jaar toch te vertrekken. Waarom dat is, is niet bekend.

Gibraltar

Ook is op basis van een eeuw ooievaarsringen bekend dat de vogels vroeger twee routes hadden naar Afrika: via de Bosporus en via Gibraltar. Tegenwoordig vliegen ze alleen nog maar via Gibraltar. Een sluitende verklaring daarvoor is er nog niet, stelt Stork.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl