NOS NieuwsAangepast

Georgië laat gevangenen vrij

Georgië heeft bijna 200 gevangenen vrijgelaten, zeer tegen de wens in van president Saakasjvili. Het nieuwe parlement van Georgië beschouwt hen als politieke gevangenen, die daarom amnestie hebben gekregen.

Een groot deel van de gevangenen werd opgepakt tijdens demonstraties tegen Saakasjvili in mei 2011. Anderen waren beschuldigd van spionage voor Rusland of van pogingen om het regime omver te werpen. De gevangenen vormen een eerste groep van in totaal 3000 gedetineerden die in de komende twee maanden worden vrijgelaten.

Martelingen

"Dit was een grote schande voor het land, omdat Saakasjvili persoonlijk gevangenen had", zei het hoofd van een mensenrechtencommissie van het parlement tijdens een ontmoeting met de vrijgelaten gevangenen. "De nieuwe regering heeft hiermee aan z'n verplichting voldaan jegens deze mensen die zo lang hebben geleden in de gevangenis."

Op het gebied van mensenrechten staan Georgische gevangenissen niet goed aangeschreven. Er zijn geregeld berichten over martelingen.

Criminelen

De partij van Saakasjvili, die al negen jaar aan de macht is, verloor de meerderheid in het parlement tijdens verkiezingen in oktober. Sindsdien wordt de regering gedomineerd door de partij van premier Ivanisjvili. President Saakasjvili heeft geprobeerd de amnestie tegen te houden en heeft gewaarschuwd voor ernstige gevolgen van het vrijlaten van wat hij beschouwt als criminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl