NOS SchaatsenAangepast

Kramer naast Ritsma met zesde titel

Sven Kramer heeft in Heerenveen voor de zesde keer de Europese allroundtitel veroverd.

Met het zilver voor Kramers ploeggenoot Jan Blokhuijsen en brons voor de Noor Håvard Bøkko bood het EK-podium dezelfde aanblik als vorig jaar.

Kramer evenaarde met zijn zesde EK-titel het record van Rintje Ritsma. Hij greep in 2006 zijn eerste, waarna alleen het EK van 2011 (Kramers sabbatical) een andere kampioen (Ivan Skobrev) kende.

Blokhuijsen was op de 1.500 meter door Bøkko verdrongen van de tweede plaats, maar passeerde de Noor weer door een ijzersterke 10.000 meter. Hij legde daardoor voor het derde jaar op rij beslag op EK-zilver.

Kramer klopt Blokhuijsen op 10 kilometer

Nadat de voorlaatste rit op de tien kilometer al een spannend Noors duel tussen Bøkko (13.08,16) en Sverre Pedersen (13.12,86) had opgeleverd, trakteerden Kramer en Blokhuijsen een volgepakt Thialf op een passend slotakkoord.

Kramer nam zijn ploeggenoot tot aan de 8.400 meter op sleeptouw en voerde daarna een magistrale tempoversnelling door. Die voerde hem naar een eindtijd van 12.55,98.

Blokhuijsen werd in 13.01,60 tweede en het brons ging naar Bart Swings. De Belg dook onder het toeziend oog van zijn landgenoot Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC, met 13.08,08 ruim onder z'n eigen Belgisch record van 13.13,16.

"Geen afspraak voor 10 kilometer"

Kramer zei op "een mooi toernooi" terug te kijken. "Dat zat hem vooral in de lange afstanden. En dat is voor mij belangrijk met het oog op Sotsji", zo verwees hij naar de Olympische Spelen van volgend jaar.

Dat hij in de slotrit op de 10.000 meter zo lang zij aan zij reed met Blokhuijsen was volgens hem niet afgesproken. "Het liep gewoon zo. Maar op deze manier kom je wel allebei de eerste kilometers goed door", aldus de 26-jarige Fries.

Blokhuijsen was opgelucht na zijn tien kilometer tegen Kramer. "Ik heb als een krant in de rondte gereden", sprak hij over zijn eerste drie afstanden. "Gelukkig kon ik het toernooi toch nog goed afsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl