NOS NieuwsAangepast

Betoging om verkoop krant Taiwan

In de Taiwanese hoofdstad Taipeh is massaal geprotesteerd tegen de verkoop van een populaire krant aan een pro-Chinees mediaconsortium. Tienduizenden mensen kwamen op de been uit bezorgdheid over de invloed van het communistische China op de media van het kapitalistische Taiwan.

De demonstranten eisen een verbod op de verkoop van de krant. In november vorig jaar besloot Next Media, een mediaproductiebedrijf in Hongkong dat met een kritische blik naar China kijkt, zijn Taiwanese tv- en krantenactiviteiten te verkopen aan een consortium in Taiwan. De nieuwe eigenaren staan bekend als pro-Chinees.

Mediavrijheid

Een overheidsinstantie moet de verkoop van de krant nog goedkeuren. Nu bijna de helft van alle Taiwanese kranten en tv-stations in handen dreigt te komen van pro-Chinese eigenaren maken de Taiwanezen zich grote zorgen over de mediavrijheid.

De oppositie kwam met een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat er een mediamonopolie ontstaat. Maar afgelopen vrijdag blokkeerde de regerende Nationalistische Partij dat voorstel.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die ooit weer onder het bestuur van Peking teruggebracht moet worden. Inmiddels zijn de relaties die lange tijd bevroren waren, sterk verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl