NOS NieuwsAangepast

Winterweer: overlast en opwinding

Na een ongewoon zacht begin van de maand januari, is dit weekeinde de eerste vorstperiode van het jaar aangebroken. Dat betekent overlast en ongemak, maar bij winterliefhebbers neemt de opwinding toe. Tot vrijdag wordt er lichte tot matige vorst verwacht, waarbij de middagtemperatuur overdag niet boven het vriespunt uitkomt.

Vanmorgen had het verkeer in de noordelijke provincies last van gladheid, onder meer door bevroren sneeuwresten. Inmiddels zijn er geen problemen meer op de weg.

Natuurijs

Voor de maandagochtendspits zet de ANWB vijftig extra wegenwachten in. De organisatie verwacht veel gevallen van autopech als gevolg van de vorst.

Op een normale maandagochtend in januari rukt de Wegenwacht gemiddeld 4500 keer uit om automobilisten hulp te bieden. Voor morgenochtend houdt de ANWB rekening met 5600 verzoeken om bijstand.

Daklozen

De schaatsvereniging De Hondsrug in het Groningse Noordlaren hoopte morgen de eerste marathonwedstrijd op natuurijs te kunnen houden, maar volgens de ijsmeester is dat niet meer haalbaar. Er wordt nu naar dinsdag gekeken. Noordlaren strijdt traditioneel met Veenoord (Dr.) en Gramsbergen (Ov.) om de eer wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren.

De schaatsbond KNSB verwacht dat er pas op dinsdag of woensdag wedstrijden kunnen plaatsvinden. Schaatsfabrieken Zandstra en Viking draaiden de afgelopen week alweer op volle toeren.

In verschillende steden zijn noodvoorzieningen getroffen voor daklozen. In Amsterdam kunnen dak- en thuislozen nog in elk geval tot vrijdag een bed krijgen in de winteropvang die twee dagen geleden werd geopend. Voor de eerste nacht meldden zich 100 mensen voor een slaapplaats.

Energiemaatschappij

Later vandaag bekijkt de GGD of er behoefte is aan meer bedden dat de 200 die er nu staan. Het Leger des Heils en de GGD bepalen wie er gebruik kan maken van de noodopvang in een leegstaand kantoorpand.

Netbeheerder Stedin liet eerder al weten dat mensen met een betalingsachterstand in deze vorstperiode niet worden afgesloten. Het uitstel geldt alleen voor mensen met een geldig contract, meldt RTV Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl