NOS NieuwsAangepast

Haïti herdenkt aardbeving van 2010

In Haïti is de aardbeving van drie jaar geleden herdacht met een sobere ceremonie. President Michel Martelly legde een krans bij een massagraf aan de rand van de hoofdstad Port-au-Prince, waar slachtoffers van de aardbeving zijn begraven.

Hij werd vergezeld door de VN-gezant voor Haïti, de Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Eerder op de dag was er een korte ceremonie bij het verwoeste nationale paleis in Port-au-Prince.

Noodhulp

In een toespraak bedankte president Martelly andere landen en internationale organisaties voor hun hulp, maar hij zei ook dat de internationale hulp te weinig effect heeft. Hij zei dat maar eenderde van het toegezegde geld de regering heeft bereikt.

Volgens Martelly is een groot deel van het geld door ngo's gebruikt voor noodhulp. Van wederopbouw is nog geen sprake. Hij pleitte voor betere samenwerking tussen de regering en hulporganisaties.

Vluchtelingenkampen

Drie jaar na de ramp leven zo'n 300.000 Haïtianen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in kampen. Sinds de aardbeving is het land ook getroffen door orkanen, aardverschuivingen, een cholera-epidemie en sterk toegenomen criminaliteit.

De Europese Unie maakte gisteren bekend dat er 30,5 miljoen euro wordt uitgetrokken voor hulp aan de mensen in vluchtelingenkampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl