NOS NieuwsAangepast

Koerden betogen tegen Turkije

Duizenden Koerden uit heel Europa hebben in Parijs gedemonstreerd tegen Turkije. Ze beschuldigen Turkije van de moord op drie vrouwelijke activisten van de PKK, die deze week door het hoofd werden geschoten in een Koerdisch informatiecentrum in Parijs.

Een van de doden was Sakine Cansiz, een van de oprichters van de PKK. Zij leefde al meer dan tien jaar in Frankrijk, waar ze in 1998 politiek asiel kreeg. Ze werd gezien als een van de belangrijkste fondsenwervers van de PKK.

Turkse woordvoerders zeggen dat de moorden mogelijk een afrekening zijn binnen de PKK of zijn bedoeld om de vredesonderhandelingen met PKK-leider Öcalan te dwarsbomen.

Opheldering

De Turkse premier Erdogan vroeg vandaag hoe het mogelijk is dat Cansiz jarenlang gerieflijk in Frankrijk kon leven. Ook eiste hij opheldering over een uitspraak van president Hollande, die heeft gezegd dat hij een van de drie vermoorde Koerdische vrouwen persoonlijk kende.

Erdogan noemde het ongehoord dat "iemand geregeld iemand ontmoet die lid is van een organisatie die door de EU is bestempeld als een terreurorganisatie".

Turkije heeft Frankrijk en andere Europese landen er in het verleden al vaker van beschuldigd dat ze niet meewerken aan de bestrijding van de PKK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl