NOS NieuwsAangepast

'Trap hoofd werd grensrechter fataal'

Onderzoek van het NFI heeft bevestigd dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen vermoedelijk is overleden doordat hij tegen zijn hoofd is getrapt. Volgens de advocaat van een van de verdachten blijkt dat uit het voorlopige sectierapport van het Nederlands Forensisch Instituut.

Het NFI wil het nieuws niet bevestigen. Het Openbaar Ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de advocaat wordt de doodsoorzaak ook nog door een neuroloog onderzocht. Een woordvoerder van het NFI stelt dat in het algemeen vaak ook nog door een neuroloog of toxicoloog onderzoek wordt gedaan, voordat de definitieve doodsoorzaak kan worden vastgesteld. Of dat in de zaak van de grensrechter ook het geval is wil het NFI niet zeggen.

Capaciteitsproblemen

Het onderzoek naar de gebeurtenissen is nog in volle gang, maar de rechtbank in Lelystad wil proberen de zaak in mei te behandelen. De rechtbank wil haast maken omdat de meeste verdachten jong zijn.

Omdat er nog 28 getuigen gehoord moeten worden is het niet zeker of het lukt om alle verdachten in mei te berechten. Door capaciteitsproblemen kunnen de verhoren bij de rechter-commissaris pas in maart beginnen.

Op verzoek van een aantal advocaten wordt ook een reconstructie gemaakt van het opstootje waarbij Nieuwenhuizen werd belaagd. Die reconstructie wordt gemaakt nadat alle getuigen zijn gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl