NOS NieuwsAangepast

'Beëindig Poolse schijnconstructie'

PvdA en CDA in de Tweede Kamer willen af van schijnconstructies rond Poolse werknemers. Ze vinden dat minister Asscher van Sociale Zaken er iets tegen moet doen.

Volgens de gemeente Westland betalen Nederlandse uitzendbureaus Polen in de tuinbouw zo'n 500 euro per maand en wordt dat aangevuld met een onkostenvergoeding van 1000 euro. Daardoor komt het totaal op het Nederlandse minimumloon, maar de uitzendbureaus hoeven alleen over de 500 euro sociale premies af te dragen.

Westland zegt verder dat de Polen in eigen land alsnog belasting moeten betalen over de onkostenvergoeding, ondanks beloften van de uitzendbureaus dat dat niet hoeft.

Gelijk loon

De PvdA vindt dat de constructie inbreuk maakt op het principe "gelijk loon voor gelijk werk". Kamerlid Kerstens zegt dat er geen plaats moet zijn voor uitzendbureaus die dit soort dingen doen.

Volgens hem is er sprake van oneerlijke concurrentie en zijn zowel de Polen zelf, Nederlandse werknemers als de Nederlandse staat de dupe.

Stevige aanpak

Ook volgens het CDA kent de constructie alleen maar verliezers. Kamerlid Heerma wil dat Asscher malafide uitzendbureaus stevig aanpakt. Ook als de constructie niet echt illegaal is, maar er alleen sprake is van het ontwijken van regels, moet er een eind aan komen, vindt het CDA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl