NOS NieuwsAangepast

Buurlanden sturen troepen naar Mali

Het West-Afrikaanse bondgenootschap Ecowas stuurt troepen naar Mali, waar een conflict woedt tussen islamitische rebellen en het regeringsleger. Ecowas zegt in een verklaring dat het de soevereiniteit van Mali wil beschermen en de regering wil steunen.

Bij Ecowas zijn vijftien West-Afrikaanse landen aangesloten, waaronder Mali's buurlanden Senegal en Ivoorkust. President Ouattara van Ivoorkust is tijdelijk voorzitter van Ecowas.

Opmars

Ecowas besloot in november al om 3000 militairen naar Mali te sturen. Toen werd gezegd dat het nog maanden zou duren voordat de troepen operationeel zouden zijn. Medewerkers van Ouattara denken nu dat de militairen maandag in het gebied aankomen.

Gisteren begon Frankrijk met luchtaanvallen op stellingen van de moslimextremisten. De VN-Veiligheidsraad had eerder groen licht gegeven voor een interventie in Mali.

Het regeringsleger meldde vanochtend dat de stad Konna is heroverd op de rebellen. Daarmee zou hun opmars richting de hoofdstad Bamako, in het zuiden, zijn gestopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl