NOS NieuwsAangepast

Franse bevrijdingsactie wordt fiasco

Een operatie van het Franse leger om geheim agent Denis Allex in Somalië te bevrijden is mislukt. Meerdere mensen kwamen daarbij om, onder wie Allex. Hij zou zijn gedood door zijn gijzelnemers. Het Franse ministerie van Defensie heeft tegenover Franse media bevestigd dat de operatie is mislukt.

Franse commando's bestormden vannacht een kamp van islamitische strijders in het zuiden van Somalië. Zeker 17 terroristen werden gedood. Het kamp van al-Shabaab werd onder meer met helikopters beschoten. Ook vochten commando's op de grond. Twee van hen kwamen om. Ooggetuigen zeggen dat ze explosies en schoten hoorden.

'Laatste boodschap'

Geheim agent Denis Allex werd in juli 2009 in de Somalische hoofdstad Mogadishu gekidnapt. Een collega van hem die toen ook werd ontvoerd, werd na een maand vrijgelaten.

Allex vroeg president Hollande afgelopen oktober om over zijn vrijlating te onderhandelen. De gijzelaar zei in een videoboodschap dat hij twijfelde of de Franse regering er wel alles aan deed om hem vrij te krijgen. "Als u er niet in slaagt om een akkoord over mijn vrijlating te sluiten, ben ik bang dat dit mijn laatste boodschap aan u is geweest", zei hij.

Wraak

Terwijl in Somalië de reddingsoperatie werd uitgevoerd, kwam de Franse luchtmacht in actie tegen islamistische rebellen in het noorden van Mali. Daar worden zeven Fransen gegijzeld door islamitische extremisten. Gevreesd wordt dat de gijzelaars zullen worden gedood uit wraak voor de militaire interventie in Mali.

De Nederlander Sjaak Rijke wordt in Mali al meer dan een jaar vastgehouden door leden van de Noord-Afrikaanse tak van al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl