NOS NieuwsAangepast

Mansveld: nieuwe test zuinige auto

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil dat er een nieuwe methode komt om te testen hoe zuinig auto's zijn. Volgens onderzoek in opdracht van de NOS verbruiken auto's ruim 35 procent meer brandstof dan fabrikanten beloven.

De cijfers zijn onder meer van belang, omdat het Rijk auto's met weinig uitstoot fiscaal stimuleert.

Mansveld zegt in een reactie dat ze weet dat het verbruik van auto's in de praktijk hoger ligt dan de normen aangeven. Ze wijst erop dat het verschil bij zuinige auto's het grootst is en dat het probleem ook al in Brussel is aangekaart.

Meetmethode verbeteren

Volgens de staatssecretaris werkt de EU er aan om de meetmethode te verbeteren, maar is dat een proces van jaren. "Nederland is een van de voortrekkers, en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur doet TNO onderzoek naar het verschil tussen praktijk en norm", zegt Mansveld.

Ze verwacht dat ze de resultaten van dat onderzoek binnenkort naar de Tweede Kamer kan sturen.

RAI Vereniging

De PvdA-fractie in het Europees Parlement heeft vanochtend vragen gesteld over het brandstofverbruik van auto's. Europarlementariër Judith Merkies wilde onder meer weten of de Europese Commissie erkent dat er een verschil is tussen de testresultaten en de werkelijkheid.

De RAI Vereniging, de belangenorganisatie van auto-importeurs, pleitte vanmorgen al voor een nieuwe Europese test om het brandstofverbruik van auto's te meten. Hetzelfde deed VVD-Tweede Kamerlid Helma Neppérus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl