NOS NieuwsAangepast

Jimmy Savile misbruikte 8-jarigen

De jongste slachtoffers van seksueel misbruik door Jimmy Savile waren acht jaar oud. Dat is een van de bevindingen van het onderzoek naar het misbruik van de oud-BBC-presentator. Vandaag werd het eindrapport (.pdf) over de zaak-Savile gepresenteerd.

Honderden slachtoffers hebben zich bij de politie gemeld na de uitzending van de onthullende documentaire waarin enkelen vertelden dat ze als kind door Savile werden misbruikt. In totaal zijn 214 gevallen geregistreerd, verspreid over Groot-Brittannië. Bij 34 gevallen was er sprake van verkrachting of penetratie.

'Sekslust'

De slachtoffers geven een beeld van een "seksueel roofdier" dat 50 jaar lang zijn gang kon gaan, zeggen de onderzoekers. Het misbruik vond plaats op tientallen locaties, waaronder 13 ziekenhuizen.

Honderden kinderen waren tussen 1965 en 2006 slachtoffer van Saviles "sekslust". De eerste beschuldiging werd al in 1955 gedaan. Er is volgens het rapport geen bewijs dat hij onderdeel was van een pedofielennetwerk.

Ook is een document uit 2009 openbaar gemaakt waarin de motivering staat om Savile niet aan te klagen na aangiftes van slachtoffers. Volgens de onderzoekers wijst niets erop dat die beslissing is genomen om Savile te beschermen.

Excuses

Wel zeggen ze dat de politie en het OM niet op één lijn zaten. Ook zijn de aangiftes destijds niet grondig onderzocht. Het OM heeft zich daarvoor verontschuldigd en zegt dat het tekortschoot.

Een woordvoerder van de slachtoffers zegt tegen de BBC dat ze zich gesteund voelen door het rapport. "Het is een moeilijke tijd geweest voor hen. Ze hopen dat hun claims snel worden erkend en dat ze verder kunnen gaan met hun leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl