NOS NieuwsAangepast

Commentaar Kuipers bij robotspel

Astronaut André Kuipers gaat vandaag commentaar geven bij een wedstrijd tussen bolvormige mini-robots aan boord van het ruimtestation ISS. De mini-satellietjes krijgen op afstand commando's van scholieren uit verschillende Europese landen.

De robotjes in het Zero Robotics-toernooi worden aangedreven door mini-straalmotortjes. Ze nemen het tegen elkaar op in het spel RetroSpheres, een simulatie waarbij ze ruimte-afval uit de weg moeten duwen. De scholieren besturen de vliegende bollen via een programmeercode die ze doorsturen naar het ruimtestation.

Robotica

Het spel, dat voor het eerst in het ISS werd gespeeld in 2009, is bedoeld om scholieren in Europa en de VS kennis te laten maken met robotica. Er deden tientallen scholen mee aan de voorrondes. Uiteindelijk spelen in de Europese finale dit jaar teams uit Italië, Duitsland, Spanje en Portugal tegen elkaar.

Vorig jaar begeleidde André Kuipers de finale in het ISS zelf, samen met de Amerikaanse astronaut Don Pettit. Het evenement vandaag is tussen 14.30 en 17.30 uur te volgen via de webstream van ESA. Twee astronauten aan boord van het ISS, Kevin Ford en Tom Marshburn, treden op als scheidsrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl