NOS NieuwsAangepast

NRA en Biden botsen over wapens

De Amerikaanse vicepresident Biden en de machtige wapenlobby NRA zijn in aanvaring gekomen over plannen om het vuurwapengeweld aan te pakken. Biden wil de beperkingen in de wapenwet uitbreiden, maar de NRA ziet daar niets in.

De vicepresident praat deze week met slachtoffers van vuurwapengeweld, vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie en de wapenlobby's. Ze hebben het over wat er kan worden gedaan tegen geweld met wapens. De discussie daarover begon vorige maand na het bloedbad op een basisschool in Newtown.

Magazijnen

De NRA is teleurgesteld in het gesprek met Biden, dat ongeveer anderhalf uur duurde. "Dit gesprek ging bijna niet over de veiligheid van kinderen, want het was voornamelijk een aanval op de wapenwet", zei een woordvoerder. "We zullen niet toestaan dat wapenbezitters die zich aan de wet houden de schuld krijgen van de daden van criminelen en gekken."

De gesprekken met andere partijen waren constructiever. Biden zei dat er overeenstemming is voor een verbod op magazijnen waarmee in korte tijd veel kogels kunnen worden afgevuurd. Mogelijk komt er ook een strengere screening van mensen die een wapen willen kopen.

Televisie

Verder wordt verwacht dat Biden met plannen komt om geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dat moet ertoe leiden dat mensen met een stoornis beter worden geholpen. Na de schietpartij in Newtown werd gezegd dat de schutter geen toegang had tot passende zorg.

Ook komen er waarschijnlijk aanbevelingen over geweld op televisie en in games. Vicepresident Biden gaat volgens week dinsdag met zijn plannen naar president Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl