NOS NieuwsAangepast

Eindhoven tegen stuntprijs voor bier

De gemeente Eindhoven wil dat supermarkten geen stuntkortingen meer geven op alcohol. Wethouder Lenie Scholten wil een verbod op acties waarbij meer dan 30 procent korting wordt gegeven, desnoods via een verordening. 'Twee kratten bier voor de prijs van één' is dan niet meer toegestaan.

Sinds 1 januari geldt een nieuwe Drank- en Horecawet, die gemeenten de mogelijkheid geeft om zelf maatregelen te nemen tegen alcoholmisbruik. Eindhoven overweegt daar nu als eerste gebruik van maken.

De wethouder hoopt nog wel dat ze met de supermarkten in Eindhoven collectief afspraken kan maken, zodat er geen verbod hoeft te komen. Ze wijst erop dat het op die manier al is gelukt om het aantal 'happy hours' bij cafés te beperken.

'Tegen bemoeienis'

De brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), denkt dat het moeilijk zal zijn om afspraken te maken met de winkels in Eindhoven. De meeste supermarkten behoren tot een keten en moeten zich daarom houden aan landelijke acties van het moederbedrijf.

"Bovendien zijn we principieel tegen bemoeienis van de overheid met de prijzen in supermarkten", zei CBL-woordvoerder Miranda Boer in het Radio 1 Journaal. Ze wijst erop dat er wel een gedragscode is, waarin de supermarkten hebben afgesproken nooit meer dan 50 procent korting te geven op alcohol.

Drankmisbruik tegengaan

Volgens Boer vinden de supermarkten het belangrijk om drankmisbruik door jongeren tegen te gaan. Daarom controleren ze streng op de minimumleeftijd van 16 jaar bij de verkoop van alcohol. Ook is er een flyeractie waarmee de supermarkten aan jongeren onder de 16 duidelijk maken dat ze tegenwoordig ook zelf strafbaar zijn als ze alcohol kopen.

Mocht de gemeente Eindhoven er toch voor kiezen om in een verordening kortingen boven de 30 procent te verbieden, dan zullen de winkels zich daaraan moeten houden, erkent het CBL. "Dan moeten de winkels aan hun klanten gaan uitleggen dat ze meer moeten afrekenen dan in de advertentie staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl