NOS NieuwsAangepast

'Wereld gooit helft voedsel weg'

Van al het voedsel dat jaarlijks wereldwijd wordt geproduceerd, verdwijnt 30 tot 50 procent in de afvalbak. Dat schrijft het Britse onderzoeksinstituut IME.

Per jaar wordt 1,2 tot 2 miljard ton eten weggegooid. De wetenschappers noemen de resultaten van hun onderzoek onthutsend.

Veel voedsel bereikt de consument niet eens, zeggen de onderzoekers. Het wordt vernietigd omdat het niet voldoet aan de verwachtingen of eisen op de westerse markt, bijvoorbeeld groenten met een afwijkende vorm. Ook zetten producenten onnodig strenge houdbaarheidsdata op verpakkingen.

Wegrotten

Daarnaast gaat er veel voedsel verloren bij de productie, het vervoer en de opslag. Als voorbeeld wordt India genoemd waar miljoenen tonnen tarwe verkeerd worden opgeslagen en daardoor wegrotten.

Ook eet vooral de westerse consument veel voedsel niet op. Die gooit bijna de helft van het gekochte eten weg. Acties zoals twee voor de prijs van één spelen daarbij een kwalijke rol, zeggen de onderzoekers.

Het Britse onderzoeksinstituut roept de Verenigde Naties op iets te doen aan deze verspilling. Daarnaast zouden westerse overheden consumenten meer bewust moeten maken van hun keuzes in de supermarkt en thuis. Ontwikkelingslanden moeten efficiënter produceren en zorgvuldiger met het eindproduct omgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl