NOS NieuwsAangepast

FNV naar rechter om AOW-gat

Vier FNV-bonden stappen naar de rechter om af te dwingen dat het AOW-gat voor mensen die met vroegpensioen zijn, wordt gedicht. Volgens de bonden zitten tienduizenden mensen met een strop van duizenden euro's, soms zelfs van 20.000 euro.

De rechtszaak wordt aangespannen door FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Veiligheid. De bonden vinden dat de overheid de mensen met vroegpensioen niet mag opzadelen met de kosten die de verhoging van de pensioenleeftijd met zich meebrengt.

Regeling

De AOW-leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar in 2023. Volgens de bonden kunnen mensen die al gestopt zijn met werken dat verschil niet opvangen. Abvakabo zegt dat honderden gestopte brandweerlieden geprobeerd hebben weer aan het werk te komen toen ze geconfronteerd werden met het AOW-gat.

Het ministerie van Sociale Zaken werkt aan een overgangsregeling, maar de FNV-bonden vinden het aanbod onvoldoende en zetten de rechtszaak door. Sociale Zaken biedt ter overbrugging 150 procent van het minimumloon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl