NOS NieuwsAangepast

Zwaar winterweer in Midden-Oosten

Het Midden-Oosten kampt met het strengste winterweer in tientallen jaren. Het stormt, er valt veel sneeuw en op andere plekken regent en onweert het flink.

Zeker acht mensen kwamen om het leven. Het zware winterweer leidt tot overstromingen, ongevallen, stroomstoringen en vertragingen. Op sommige plekken ligt het openbare leven stil.

In Jeruzalem zijn scholen en crèches gesloten. Ook de belangrijke snelweg tussen de hoofdstad en Tel Aviv is vanwege hevige sneeuwval gesloten.

Tunnels

In de Gazastrook zijn meerdere tunnels ondergelopen. De tunnels worden gebruikt door smokkelaars die illegaal goederen van Egypte naar de Gazastrook brengen. Een aantal tunnels zou zijn ingestort.

In Jordanië is in de hoger gelegen gebieden 30 centimeter sneeuw gevallen, waardoor afgelegen dorpjes van de buitenwereld zijn afgesloten.

400 mensen werden door de overheid naar tijdelijke onderkomens gebracht. Scholen zijn dicht. Veel vluchten naar Amman lopen vertraging op.

Overstromingen

In Ramallah, op de Westelijke Jordaanover, verdronken twee vrouwen. Ze verlieten hun auto toen die vast kwam te zitten op een overstroomde weg. Ze werden overvallen door een vloedgolf.

In Libanon zijn zes mensen in het verkeer omgekomen. Ze gleden van overstroomde wegen in een rivier en verdronken.

In Gaza zitten duizenden huishoudens zonder stroom. Ook in delen van Israël is veel sneeuw gevallen en moesten hulpverleners mensen bevrijden die vast zaten door overstromingen.

Tenten

In een kamp met 50.000 Syrische vluchtelingen in de woestijn in het noorden van Jordanië hebben slagregens 200 tenten weggeslagen.

De vluchtelingen moesten bij temperaturen onder het vriespunt opnieuw ander onderdak zoeken.

Scheepvaart

In Egypte liep de scheepvaart door het Suez-kanaal vertraging op. Door het slechte zicht werd maar de helft van het normale aantal schepen geschut.

In de Nijldelta zijn 10 vissers vermist nadat hun boot kapseisde. De visserij ligt stil. Ook in Egypte zitten veel huishoudens zonder stroom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl