NOS NieuwsAangepast

'Grensrechter zocht situatie zelf op'

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die begin december in Almere dodelijk werd mishandeld, "zocht zelf de situatie op", zegt de advocaat van een van de verdachten.

In het strafdossier staat dat de grensrechter naar de jongens toeliep en dat hij met zijn vlag zat te porren, zei advocaat Geert-Iem Roos in Nieuwsuur. Er zijn volgens hem ook verklaringen dat Nieuwenhuizen zei: "Sla me dan, één tik is genoeg."

Minderjarigen

Roos wilde verder niet diep op de zaak ingaan en zei dat de dood van de grensrechter vreselijk is. "Het rechtvaardigt niets, maar het is wel duidelijk dat hij de situatie in feite wat heeft opgezocht."

Begin december brak na de wedstrijd van Nieuw Sloten B1 tegen Buitenboys B3 een vechtpartij uit. Spelers van de Amsterdamse club mishandelden grensrechter Richard Nieuwenhuizen zodanig dat hij uren later in elkaar zakte en een dag later overleed.

In de zaak zitten nog zeven verdachten vast, onder wie zes minderjarigen. Ook de 16-jarige cliënt van advocaat Roos zit nog vast. De jongen wordt verdacht van doodslag, zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

Collectief

Zijn advocaat vindt dat hij moet vrijkomen. "Niemand verklaart dat hij de grensrechter tegen zijn hoofd heeft geschopt. In één verklaring zegt iemand dat hij tegen de buik of rug schopte, maar dat is dus niet het hoofd. Er waren meerdere incidenten op het veld, heel ingewikkeld."

De voorzitter van Buitenboys heeft Nieuwsuur desgevraagd laten weten dat hij vindt dat de één niet zwaarder gestraft moet worden dan de anderen, maar dat de groep collectief een straf krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl