NOS WielrennenAangepast

Toekomst Vacansoleil-DCM onzeker

Het is nog niet zeker of de bedrijven Vacansoleil en DCM na 2013 doorgaan als sponsoren van de wielerploeg.

Dat bleek op de seizoenspresentatie van het Nederlandse team in Amsterdam. "In maart, april wordt er door de bedrijven geëvalueerd."

Veel hangt samen met de huidige situatie binnen de sport. "We zitten in onweer. Dat hebben we zelf veroorzaakt en dat moeten we ook zelf oplossen", stelde manager Daan Luijkx. "Maar we moeten oppassen dat we onze sport niet onherstelbaar beschadigen." En daar is Luijkx bang voor, als álles boven water komt.

Dopingbekentenissen

De manager zegt dit op de dag dat bekend werd dat de drie Nederlandse formaties afspraken hebben gemaakt met de KNWU over het naar buiten brengen van dopingbekentenissen. Over de periode tot 2008 kunnen renners rekenen op strafvermindering als ze uit de school klappen.

Los van die regeling, moeten de bedrijven Vacansoleil (kampeervakanties) en DCM (natuurlijke plantenvoeding) bepalen of het financieren van de wielerploeg überhaupt nog past in hun toekomst- en marketingsstrategie.

"Contracten renners lopen af"

"Onze sponsoren hebben veel over voor de wielersport", weet Luijkx. "Zo ligt er wel een intentieverklaring voor de jaren 2014 en 2015." Echter, die verklaring was in normale omstandigheden waarschijnlijk al geen verklaring meer, maar een contract.

En ook de meeste renners leven individueel in onzekerheid. "Het contract van tachtig procent van de renners loopt af eind 2013", deelde een woordvoerder mee.

De verbintenis van Thomas de Gendt, die in 2012 derde werd in de Giro d'Italia, is wel verlengd tot 2015 en de neoprofs (Danny van Poppel, Maurits Lammertink, Wesley Kreder en Willem Wauters) hebben een contract tot en met 2014.

Budget van circa negen miljoen

In het voorjaar wordt ook bekend of er eventueel méér budget kan bijkomen. "We horen nu tot de lagere regionen van de WorldTour", weet ploegleider Aart Vierhouten. "Wij hebben tweevijfde van het budget van de rijkste ploegen van de WorldTour."

Omgerekend is dat bijna negen miljoen euro, ten opzichte van twintig miljoen euro voor een ploeg als BMC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl