NOS NieuwsAangepast

Brahimi: gemiste kans van Assad

De VN-gezant voor Syrië, de Algerijn Brahimi, noemt de toespraak van de Syrische president Assad "een gemiste kans". In een interview met de BBC zegt Brahimi dat Assad niets nieuws heeft gezegd en zijn plannen om het geweld in Syrië te beëindigen gedoemd zijn te mislukken.

Assad hield zondag een toespraak waarin hij eiste dat de oppositie de wapens neerlegt. De president kondigde een vredesconferentie aan, waaraan alleen oppositieleden mogen meedoen die vreedzaam protest hebben gevoerd. Ook eiste Assad dat "de marionetten van het Westen" Syrië moeten verlaten. Alleen dan kan over hervormingen worden gesproken, zei hij.

Initiatief

Brahimi sprak in december nog persoonlijk met Assad. Die zou hem toen hebben verzekerd dat hij "een initiatief" wilde nemen. Brahimi maakte de president toen duidelijk dat zo'n initiatief anders moest zijn dan eerdere initiatieven, "die duidelijk niet hebben gewerkt".

De VN-gezant zegt nu dat Assad zich herhaalde en dat zijn toespraak mogelijk nog minder constructief was dan eerdere speeches.

Volgens Brahimi neemt het Syrische volk alleen genoegen met echte hervormingen. "Mensen willen zelf bepalen hoe ze worden geregeerd", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl