NOS NieuwsAangepast

Iraniërs gezien in hotel Damascus

De 48 Iraniërs die begin augustus door Syrische opstandelingen werden ontvoerd, zijn aangekomen in een hotel in Damascus. Een getuige heeft dat gezegd tegen persbureau Reuters. De Iraanse staatstelevisie had al gemeld dat de Iraniërs waren vrijgelaten.

Hun vrijlating zou tot stand zijn gekomen na bemiddeling van een Turkse hulporganisatie. Het Syrische bewind zou in ruil 2130 Syrische burgers vrijlaten. Hoe het staat met hun vrijlating is niet duidelijk.

De Iraniërs kwamen met busjes aan bij het Sheraton hotel. Ze werden verwelkomd door de Iraanse ambassadeur in Syrië. De Iraniërs zagen er volgens de Reuters-getuige moe maar gezond uit

Revolutionaire Garde

Iran heeft vanaf het begin gezegd dat de 48 Iraniërs pelgrims waren. De Syrische opstandelingen betwisten dat en zeggen dat de Iraniërs lid zijn van de Revolutionaire Garde, een militaire elite-eenheid.

Ze zouden naar Syrië zijn gestuurd om president Assad te helpen in de strijd tegen het gewapend verzet. Iran geldt als een belangrijke bondgenoot van Syrië.

'Geen gewone pelgrims'

Een Iraanse adviseur zegt dat Teheran er "uit humanitaire overwegingen" alles aan heeft gedaan om de Iraniërs vrij te krijgen. Correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran: "Het lijkt erop dat het voor Iran zeer belangrijk was om deze 48 vrij te krijgen. Het zou erop kunnen duiden dat het geen gewone pelgrims waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl