NOS NieuwsAangepast

Ryanair betaalt het volle pond

De vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Ryanair zullen voortaan de normale overvliegrechten gaan betalen. Die worden berekend voor het maximale startgewicht van het toestel. De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol heeft daartoe besloten.

De aanleiding zijn de berichten over gerommel bij Ryanair met het opgegeven gewicht van de vliegtuigen. Door een lager gewicht op te geven betaalde Ryanair lagere vluchttarieven.

Duitsland

In Duitsland zou per vlucht bijvoorbeeld 17 euro minder betaald zijn, wat op jaarbasis neerkomt op 370.000 euro. Volgens luchtvaartexperts zou het voor heel Europa neerkomen op 50 miljoen euro. Volgens Eurocontrol wordt al een paar maanden met Ryanair gesproken over het startgewicht.

Eurocontrol int door heel Europa voor de aangesloten landen de overvlieggelden, ook bekend als air traffic fees. Voor de vaststelling van het tarief wordt het systeem van het maximale startgewicht (MTOW, Maximum Take-Off Weight) gehanteerd.

Standaardgewicht

Aan de 737-800 toestellen van Ryanair wordt voortaan een standaardgewicht van 74.990 kilo toegekend. Eurocontrol beklemtoont dat het puur een financiële kwestie is en geen gevolgen heeft voor de veiligheid. Ook de KLM maakt gebruik van de mogelijkheid van gereduceerde tarieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl