NOS NieuwsAangepast

Minister: vakscholen interessant

Minister Bussemaker van Onderwijs noemt de plannen van de twee Rotterdamse roc's om hun opleidingen samen te voegen en zich op te splitsen in aparte vakscholen, "een interessante gedachte".

Vanmorgen maakten onderwijsorganisaties Zadkine en Albeda College in Rotterdam bekend de mogelijkheden voor zo'n samenvoeging te onderzoeken. De roc's willen zeven vakscholen opzetten voor bijvoorbeeld onderwijs in de zorg, ICT en techniek.

Arbeidsmarkt

Bussemaker vindt het belangrijk om het onderwijs van roc's beter te laten aansluiten op de regionale arbeidsmarkt. "Alleen dan lukt het om díe vakmensen te leveren waar het regionale bedrijfsleven echt op zit te wachten." De roc's noemen dat het voornaamste voordeel van de vakscholen.

Bij een eventuele fusie moet wel goed worden gekeken naar de bestuurlijke organisatie, zegt Bussemaker. "Het kan onder geen beding de bedoeling zijn kleine instellingen te creëren die bestuurlijk topzwaar zijn."

Concurrentie

Ook belangenvereniging Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is "enigszins positief" over de plannen, zegt voorzitter Henshuijs. Op kleine vakscholen verwacht de club meer aandacht voor de student. Bovendien boden de twee afzonderlijke roc's in dezelfde regio nu veel dezelfde opleidingen aan, en dat is "onnodige concurrentie".

De JOB maakt zich wel zorgen over de financiële positie van een nieuwe fusie-organisatie. Zadkine staat onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs vanwege financiële problemen. "Wie garandeert dat dat niet weer gebeurt?", vraagt Henshuijs zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl