NOS NieuwsAangepast

Duitse kerk tegen onderzoek

De Duitse bisschoppen weigeren mee te werken aan een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Ze hadden zelf opdracht gegeven voor het onderzoek.

Het Criminologisch Onderzoeksinstituut Nedersaksen was al begonnen, maar werd naar eigen zeggen tegengewerkt door enkele bisschoppen. Die zouden hebben geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden en tegen te werken.

De bisschoppen hebben officieel laten weten dat er gebrek aan vertrouwen is. Het instituut heeft gezegd dat de kerkleiding eist dat de uitkomst van het onderzoek naar seksueel misbruik eerst aan de kerk wordt voorgelegd. Dat weigeren de onderzoekers.

Tegenwerking

"Enkele bisschoppen traineren ons werk omdat ze niet willen dat er duidelijkheid komt in het schandaal", zei directeur Pfeiffer van het Criminologisch Onderzoeksinstituut Nedersaksen. Het onderzoek zal wat hem betreft gewoon doorgaan.

Het schandaal kwam in januari 2010 aan het licht. Duitse media meldden toen dat kinderen van een rooms-katholieke school in Berlijn in de kleedkamers en douches door jezuïeten waren misbruikt. Dat was gebeurd in de jaren zestig en zeventig.

Ingestemd

Na de eerste publicaties bleken in heel Duitsland kinderen in instituten van de kerk te zijn misbruikt. Binnen enkele maanden lieten duizend mensen weten dat ze door priesters seksueel waren misbruikt. Na een golf van kritiek uit de samenleving stemden de bisschoppen in met het onafhankelijke onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl