NOS NieuwsAangepast

'Grote gevangenenruil in Syrië'

De Iraanse staatstelevisie meldt dat in Syrië 48 Iraniërs zijn vrijgelaten. De Iraniërs werden in augustus ontvoerd en vastgehouden door Syrische opstandelingen. In ruil voor de vrijlating zou het bewind in Damascus 2130 Syrische burgers vrijlaten.

Ook Turkse media maken melding van de gevangenenruil. Onder de 2130 gevangenen zouden ook Turken zijn. De Turkse hulporganisatie IHH heeft naar verluidt bemiddeld tussen de partijen.

IHH is bekend van het hulpschip dat de organisatie in mei 2010 naar de Gazastrook stuurde; bij een actie van Israëlische commando's op het schip werden negen activisten gedood.

Elite-eenheid

Volgens de opstandelingen zijn de Iraniërs leden van de Iraanse Revolutionaire Garde, een elite-eenheid. Ze zouden zijn gestuurd om president Assad bij te staan in de strijd tegen rebellen.

Iran heeft steeds gezegd dat het pelgrims zijn. Een Iraanse adviseur zegt dat Teheran er "uit humanitaire overwegingen" alles aan heeft gedaan om de Iraniërs vrij te krijgen.

Correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran: "Het lijkt erop dat het voor Iran zeer belangrijk was om deze 48 vrij te krijgen. Het zou erop kunnen duiden dat het geen gewone pelgrims waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl