Krant China beëindigt staking

De journalisten van de liberale Chinese krant Weekblad van het Zuiden hebben hun staking beëindigd. Deze week legden ze het werk neer uit protest tegen de staatscensuur.

De provinciale partijsecretaris heeft zich bemoeid met het conflict. Hij heeft de journalisten een aantal toezeggingen gedaan. Zo volgen er geen strafmaatregelen zoals ontslag tegen de journalisten.

Ook wordt het hoofd van de provinciale propaganda-afdeling ontslagen. De stakers verweten hem dat het censuurbeleid steeds strenger wordt.

Hervormingen

De staking begon nadat de autoriteiten een hoofdredactioneel commentaar hadden gewijzigd. De krant had zich in het oorspronkelijke bericht uitgesproken voor een democratischer systeem. Na wijzigingen werd het een commentaar zonder verwijzingen naar hervormingen.

Het conflict bij de krant lijkt nu opgelost, maar volgens correspondent Marieke de Vries dreigt alweer een ander conflict, dit keer bij een krant in Peking.

Gisteravond zouden verscheidene journalisten en ook de uitgever hun ontslag hebben ingediend uit protest tegen de censuur. Op de website van de krant staat: "Wij hebben geen controle meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl