NOS NieuwsAangepast

Geld voor Abu Ghraib-gevangenen

Een Amerikaans particulier bedrijf heeft ruim 5 miljoen dollar moeten betalen aan 71 mensen die in de Abu Ghraib-gevangenis hebben vastgezeten. Dat is de uitkomst van een schikking die de advocaten van de groep gevangenen met het bedrijf in oktober hebben gesloten. De inhoud van de schikking was tot nu toe niet bekend, persbureau AP heeft er nu de hand op weten te leggen.

De advocaten van de ex-gevangenen zijn al langer bezig met een zoektocht naar smartegeld. Ze beschuldigen diverse particuliere beveiligers en detentiecentra ervan te hebben gemarteld. De zaak die in oktober tot een schikking kwam is de eerste zaak die daadwerkelijk geld oplevert.

Tweede bedrijf

Volgens de eisers hebben medewerkers van het bedrijf L-3 Services tussen 2003 en 2007 meegewerkt aan het martelen en mishandelen van gevangenen in de gevangenis in Irak. Het bedrijf leverde tolken die ingezet werden bij ondervragingen. Een van de mensen die er vastzat zegt bijvoorbeeld dat er regelmatig een pistool tegen zijn hoofd werd gezet. Diverse mensen zeggen dat ze in Abu Ghraib zijn verkracht en geslagen.

Het Amerikaanse leger zette af en toe particuliere bedrijven in om te helpen bij de beveiliging van de gevangenissen en bij ondervragingen. Een tweede bedrijf moet waarschijnlijk komende zomer voor de rechter verschijnen op verdenking van martelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl