NOS NieuwsAangepast

Weer brandbommen in Belfast

Voor de zesde nacht op rij zijn er ongeregeldheden uitgebroken in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Zo'n honderd demonstranten gooiden brandbommen en vuurwerk naar de politie. Agenten hadden deze keer geen kogels van plastic nodig om de relschoppers uiteen te drijven, wat gisteren wel het geval was.

Pro-Britse demonstranten protesteren sinds begin december tegen het besluit om de Britse vlag alleen nog op feestdagen te hijsen op het stadhuis van Belfast. Dat besluit is genomen door de gemeenteraad, waarin vooral pro-Ierse leden zitten. Voor het besluit was de Britse vlag dagelijks te zien op het stadhuis.

Winkeliers

Vandaag is een van de 17 feestdagen waarop de Britse vlag wordt gehesen. Dat gebeurt vanwege de verjaardag van Katherine, de vrouw van prins William. Zij is 31 jaar geworden. Het is voor het eerst dat de vlag wordt gehesen sinds de protesten vorige week uit de hand liepen.

Het toerisme en veel winkels in Belfast hebben last van de onrust. "Er zijn al investeerders die door dit soort ongeregeldheden geen interesse meer hebben in Noord-Ierland", staat in een verklaring van Britse winkeliers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl