NOS WielrennenAangepast

"Armstrong bood USADA geld"

Lance Armstrong heeft het Amerikaanse anti-dopingbureau (USADA) in 2004 een bedrag van 250.000 dollar (zo'n 190.000 euro) aangeboden.

Dat verklaart USADA-baas Travis Tygart in het CBS-programma 60 minutes.

"Ik was verbijsterd", zegt Tygart, die al sinds 2002 werkzaam is voor het USADA. "Het was direct duidelijk dat er sprake van belangenverstrengeling zou zijn, dus heeft het USADA het geld geweigerd." Armstrong, die in het verleden de UCI al eens 100.000 dollar schonk, heeft via zijn advocaat de aantijging ontkend.

Naar aanleiding van het vernietigende dopingrapport van het USADA raakte Armstrong zijn zeven Tour-titels kwijt en werd hij levenslang geschorst.

Maffia

Tygart vergelijkt de manier waarop Armstrong en zijn ploeg jarenlang het dopinggebruik geheim hielden en renners intimideerden om ook doping te gebruiken, met de handelswijze van de maffia.

De USADA-baas snapt niet hoe het kan dat een tweejarig onderzoek van de federale overheid begin 2012 geen rechtszaak tegen Armstrong opleverde: "Ik begreep er niets van. Als je daarop het antwoord ooit krijgt, hoor ik het graag."

"Niets van waar"

Volgens de advocaat van Armstrong, Tim Herman, klopt er niets van het verhaal. "Er is niets van waar. Dit hele verhaal is nieuw voor Lance. Hij heeft nooit zo'n donatie gedaan of voorgesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl