Doorbraak in herstel longziekten

De longen van mensen met een longziekte kunnen in de toekomst mogelijk worden gerepareerd. Uit onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om nieuwe (delen van) longen te kweken met behulp van stamcellen.

"Eerder is het Zweedse onderzoekers al gelukt om een luchtpijp te kweken uit stamcellen en die bij patiënten te implementeren. Dat biedt perspectieven voor het herstel van longweefsel", vertelt professor Pieter Hiemstra van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Dromen

Volgens het Longfonds (voorheen Astma Fonds) is het onderzoek naar het herstel van de longen baanbrekend en veelbelovend. Het fonds stelt de komende tijd miljoenen euro's beschikbaar voor wetenschappers om hier verder onderzoek naar te doen.

"We durven nu te dromen dat we longen daadwerkelijk kunnen repareren", zegt de directeur van het Longfonds. "We willen het netwerk smeden dat nodig is om vooruitgang te boeken. We willen de ontwikkeling versnellen, dat is onze taak."

De longen van mensen met ziektes als COPD en astma zijn vaak onherstelbaar beschadigd. Nu is daar niets aan te doen. Ernstig zieke longpatiënten kunnen alleen gered worden door een longtransplantatie.

Bemoedigend

In de toekomst kunnen zij mogelijk nieuw longweefsel krijgen dat met behulp van stamcellen is gekweekt. Momenteel wordt onderzocht of met stamcellen uit beenmerg nieuw longweefsel kan worden geproduceerd.

Een andere mogelijkheid is herstel van het eigen longweefsel met behulp van bepaalde cellen die in de longen aanwezig zijn. Onderzoekers naar stamcellen ontdekten dat iedereen een soort stamcellen in zijn longen heeft die zich kunnen specialiseren tot longcel. "Door die cellen te stimuleren kan de long mogelijk van binnenuit worden gerepareerd", zegt Hiemstra.

"Het is niet zo dat patiënten binnen twee jaar al in poliklinieken terecht kunnen om dit soort behandelingen te krijgen. Dat gaat wel langer duren. Maar onderzoek met deze methode om de longen te laten herstellen, gebeurt nu al wel met patiënten. De resultaten van dat onderzoek zijn zeker bemoedigend", aldus Hiemstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl